Košický samosprávny kraj
Košický samosprávny kraj
VŠETKY KRÍZY NÁS POSILNILI A UKÁZALI NOVÚ CESTU
V roku 2025 oslávi firma ABTEX, s.r.o. so sídlom v Košiciach , dvadsať rokov odkedy aktívne pôsobí na trhu a podniká v oblasti výroby pracovných a zdravotníckych odevov. Štatút chránenej dielne bol firme Abtex pridelený v roku 2006, pričom v januári 2024 spoločnosť prešla transformáciou a firma získala štatút registrovaného sociálneho podniku (súčasne zanikol štatút Chránenej dielne). Dnes vo firme pracuje 28 zamestnancov, z toho 17 osôb sú ľudia so zdravotným znevýhodnením. Svoju značku postavili na kvalitnom produkte, efektívnom servise, dobrých vzťahoch k zákazníkom a vlastným zamestnancom. O podnikateľských začiatkoch, náhradnom plnení, krízových obdobiach a schopnosti sa adaptovať na nové podmienky, sme sa rozprávali s Janou Pavelčákovou , obchodnou riaditeľkou integrovaného sociálneho podniku ABTEX Pracovné odevy a OOPP .
Článok nájdete na FB stránke Sociálna ekonomika.
Konkurencia je v podnikaní hnacím motorom sebarozvoja
Otec a syn Peter a Marcel Bratko sa spoločne pustili do podnikania v oblasti prania a čistenia textilných výrobkov. Prvú prevádzku otvorili v roku 2009 v Spišských Vlachoch. Na komíne budovy, v ktorej sídlila firma, odjakživa hniezdila bociania rodinka. Snehobiela farba peria, symbolizujúca čistotu bielizne, sa stala dôvodom, prečo prvú práčovňu pomenovali Bocian - ekologická čistiareň a práčovňa . Dnes manažujú tri prevádzky, zamestnávajú 32 zamestnancov, z čoho je 23 zdravotne znevýhodnených osôb a môžu sa pochváliť tým, že ich služby využívajú okrem domácich, aj zákazníci z Maďarska. O podnikateľských začiatkoch a rozširovaní prevádzok, škvrnách, zákazníkoch - špekulantoch a zdravotne znevýhodnených zamestnancoch, ako aj o tom, prečo nie je dobre, ak je človek odstrkovaný , sme sa rozprávali s Marcelom a Petrom Bratkom, konateľmi integrovaného sociálneho podniku Bocianservis s.r.o. - www.bocianservis.sk
Článok nájdete na FB stránke Sociálna ekonomika.
Chceme robiť to, čo robíme, ale lepšie a kvalitnejšie
Mestské sociálne podniky predstavujú pridanú hodnotu nielen pre mestá, ktoré ich zriadili, ale aj pre obyvateľov týchto miest, pretože skvalitňujú a zefektívňujú služby a súčasne vytvárajú pracovné príležitosti pre zraniteľné a znevýhodnené osoby, pre ktoré je ťažké uplatniť sa na trhu práce. V súčasnosti na Slovensku máme 156 sociálnych podnikov zriadených priamo samosprávou (obcou, mestom, alebo samosprávnym krajom). Z nich je 26 mestských sociálnych podnikov. Jedným z nich je aj MEPOS SNV - Mestský podnik služieb Spišská Nová Ves . O jej vzniku, činnostiach a plánoch do budúcnosti, sme sa rozprávali s jej riaditeľom a konateľom, Tomášom Hamráčkom .
Článok nájdete na FB stránke Sociálna ekonomika.
Máme zákazníkov, ktorí sú nám verní roky
Sociálny podnik Allegria Košice ISP založili kamarátky Andrea Miková a Darina Pištejová . Myšlienka otvoriť sociálny podnik na štýl kaviarne, v ktorej by sa mohli zamestnať zdravotne postihnutí ľudia, vznikla v roku 2019, keď sa obe ocitli bez práce. Ich Kaviareň od srdca na Hlavnej ulici v Košiciach je jedinou kaviarňou v meste, ktorá zamestnáva ľudí s fyzickým a mentálnym znevýhodnením. V súčasnosti sú na trhu šesť rokov, zamestnávajú 33 osôb a spravujú tri prevádzky: kaviareň, výrobňu koláčov a umeleckú dielničku (chránenú dielňu). Podarilo sa im vytvoriť miesto, ktoré ľudia majú radi a kam sa radi vracajú. O neľahkých začiatkoch, výzvach a nástrahách sociálneho podnikania, ale aj práci, ktorá napĺňa, sme sa rozprávali s Andreou Mikovou, spoluzakladateľkou a spolumajiteľkou sociálneho podniku Allegria Košice ISP.
Článok nájdete na FB stránke Sociálna ekonomika.
Dáva to zmysel, nielen ekonomicky, ale hlavne ľudsky
Barmani Lukáš Vrábeľ a Filip Navrátil sú nielen kolegovia, ale aj kamaráti, ktorých spája nielen spoločná vášeň k miešaným nápojom a barovému remeslu, ale aj sociálny podnik M and F s.r.o. v Košiciach . Firmu založili v roku 2018. Štatút sociálneho podniku získali v januári 2022. Podnikanie spojili s domácimi, ručne vyrábanými sirupmi značky TVOY. Ich dlhoročné skúsenosti s barmanstvom sú zárukou toho, že ich sirupy kombinujú chute, ktoré sú pre seba stvorené. V prvom roku vypustili na trh desať druhov sirupov, dnes ich majú v ponuke tridsaťdva. V ponuke sú letné či zimné špeciály, ale aj celoročné príchute, ktoré sú často základným kameňom menu v mnohých prevádzkach. O barmanskom remesle, alchýmii výroby sirupov, ako aj o vytváraní pracovných príležitostí pre ľudí, ktorý to v živote a na trhu práce nemajú ľahké, sme sa rozprávali s jedným z konateľov sociálneho podniku M and F s.r.o., Lukášom Vrábeľom.
Článok nájdete na FB stránke Sociálna ekonomika.